Bilgisayar Kullanımının Açacağı Sağlık Sorunları

Gerek iş hayatında, gerekse günlük hayatta bilgisayar kullanma sıklığımız her geçen gün artmaktadır. Bilgisayarlar hayatımızda birçok şeyi kolaylaştırmanın yanında bel, sırt, baş ve boyun ağrıları gibi sağlık problemleri de oluşturmaktadır.
Masa başında uygun olamayan pozisyonda, uzun süre ve devamlı tekrarlanan hareketler adalelerde gerilmeye, yorgunluğa ve giderek ağrılı adale spazmlarına neden olabilir. Hatta eklemlerde ağrı, şişlik, ileriki dönemlerde erken kireçlenmelere yol açabilir.
Ayrıca sinirler özellikle el bileği ve dirsekte sıkışarak ağrı ve parmaklarda uyuşmalara neden olabiliyor. Uzun süre bilgisayara bakma, parmak ve kolların tekrarlayıcı hareketleri kollara giden sinir paketinin boyun bölgesinde de sıkışmasına yol açarak “göğüs çıkış sendromuna” sebep olabilir.Sinir sıkışması uzun süre tedavi edilmezse, ağrı ve his bozuklukları yanı sıra kas güçsüzlüğü ve elde beceri kaybı gelişebiliyor.
Bilgisayarın kullanımına bağlı olarak, gözün kendisinde ya da görme kalitesinde bir takım problemlerin meydana gelmesi, göz yorgunluğu hali olarak yorumlanmaktadır. Sıklıkla görülen belirtileri şunlardır;

·         Yorgun ve ağrılı gözler
·         Gözlerde yanma ve batma,
·         Bulanık görme,
·         Kuruluk hissi,
·         Sulanma, kaşıntı, kızarıklık,
·         Gözleri kısarak bakmak,
·         Odaklama zorluğu,
·         Işığa karşı hassasiyet,
·         Çift görme,
·         Yazı karakterlerinin veya grafiklerin etrafında ışık hareleri ya da saçılmalar görmektir.
Yoğun insan-bilgisayar ilişkisi son zamanlarda psikologlar tarafından “bilgisayar bağımlılığı” olarak tanımlanmış ve tedavi edilmesi gerekenler listesine eklenmiştir.
Bilgisayar kullanımı günlük hayatın içine girdikçe, daha çok sayıda insan bilgisayar, internet, oyun, sohbet gibi farklı tür bağımlılık problemlerini yaşar hale gelmiştir. Sosyal becerileri çok gelişmiş olmayan, yüz-yüze ilişkilerde güçlük yaşayan, fiziksel görünüşünden memnun olmayan, kişiler arası ilişkilerde kendine güvenmeyen insanlar sanal ortamlarda kendilerini daha rahat hissettiklerinden, bu tür ilişki ve iletişim biçimlerini, gerçek ilişki ve iletişime tercih edebilirler. Bir süre sonra bu olaylar kişiler için bağımlılık haline gelmektedir.

0 yorum:

Yorum Gönder