Giriş Birimleri
Kullandığımız donanım dış ortamdan bilgisayara veri aktarmak için kullanılıyorsa giriş birimidir. Klavye, fare, mikrofon, kamera, cd / dvd sürücü, tarayıcı, barkod okuyucuları örnek olarak verilebilmektedir.
Fare(Mouse)
Ekranda gözüken imleç yardımıyla komut girişi yapılmasını sağlar. Fare çevre birimi olarak kullanılmakla birlikte işaretleme, tıklama ve sürükleme işlemlerini de gerçekleştirir.
Tarayıcı(Scanner)
Çıkış Birimleri
Bilgisayarlara girilen verilerin işlenerek kullanıcılara sonuç olarak iletilmesi sağlayan parçalardır. Ekran, yazıcı (printer), kulaklık, hoparlör gibi parçalar çıkış birimi olarak kullanılmaktadır.
Ekran(Monitör)
Monitörde görüntülenebilen renklerin sayısı görüntü kartındaki bellek miktarıyla sınırlanır. Görüntü kartındaki bellek yongaları, bilgileri monitöre göndermeden önce geçici olarak saklar. Renk sayısı, ekrandaki görüntülerin kalitesini doğrudan doğruya etkiler. Daha fazla renk, gerçeğe daha yakın ve daha iyi görüntü demektir.
Yazıcı(Printer)
Ekrandaki bilgilerin kağıt üzerine basılmasını sağlar. Yazıcılar 3 çeşide ayrılır;
- Nokta Vuruşlu Yazıcı (Dot Matrix): 9 iğneli ve 24 iğneli olabilir. Şerit takılarak kullanılır. Dakikada 1-3 sayfa hızında olabilirler. Sürekli form kağıdı veya düz kağıt kullanabilirler. Baskı kalitesi iyi değildir.
- Mürekkep Püskürtmeli Yazıcı (İnk jet): Dakikada 1-8 sayfa basabilirler. Kartuş takılarak kullanılır. Renkli baskı yapabilirler. Baskı kalitesi iyidir.
- Lazer Yazıcı (Laser jet): Dakikada 4, 8, 12, 20 sayfa basabilirler. Toner kullanırlar. Renkli baskı yapabilirler. Baskı kalitesi çok iyidir.
Hoparlör
Bilgisayarda ses kartı tarafından üretilen seslerin kullanıcı tarafından duyulmasını sağlayan çıkış birimidir.
0 yorum:
Yorum Gönder